Blog

Covid-19 Sonrası Koku Kayıpları Arttı !

  • Anasayfa
  • -
  • Blog
  • -
  • Covid-19 Sonrası Koku Kayıpları Arttı !

Covid-19

Covid-19 pandemisi neyse ki etkisini azalttı ve ülkemizle birlikte tüm dünyada vaka sayısı azaldı. Artık kendimizi toplamanın vakti ve uzun dönemde bize bıraktıklarını inceleme zamanı.

Covid-19 sağlıklı yaşam stilinin önemini bize hatırlattı ve bu dönemde; diğer viral (Grip benzeri) enfeksiyonların görülme sıklığı çok azaldı. Ancak görmüş olduğum koku problemleri azalmadığı gibi Covid-19 enfeksiyonu sonrası uzamış koku kaybı şikayetleri giderek arttı. Çünkü virüsün ilk etkilediği alanlardan biri üst solunum yolu ve ilk durağı da burun içiydi. Bundan dolayı da bu enfeksiyonun erken belirtilerinden biri de koku kaybıydı. Ayrıca Covid-19, arkadaşlarına göre koku sinirinde daha fazla harabiyet oluşturuyordu.

Peki sadece Covid-19 enfeksiyonu mu koku kaybı yapıyor?

Hayır, bu problemlere neden olan, geçirmiş olduğunuz burun ameliyatından, kullanmış olduğunuz bazı tansiyon ilaçlarına, daha yukarı çıkalım Alzhemier ve Parkison gibi bazı beyin hastalıklarına kadar birçok durum var. Tüm nedenler arasında enfeksiyona bağlı koku problemleri 1.sırada ve üst solunum yolumuzu etkileyen tüm virüsler de koku kaybına neden olabiliyor. Eğer beyin travması yaşamadıysanız ve ani gelişen koku kaybınız varsa, muhtemelen nezle ya da grip olacaksınız. Neyse ki vücudumuzdaki diğer sinirlerden farklı olarak koku sinirimiz kendini yenileyebiliyor ve genellikle 1 hafta içinde koku problemimiz ortadan kalkıyor.

1 ay geçti ama hala koku problemimiz devam ediyor, ne yapacağız ?

Bu problemi, enfeksiyona bağlamadan önce; diğer olası nedenleri dışlamak için sizi ayrıntılı muayene etmem gerekiyor. Neden, eğer tahmin ettiğimiz bu durumsa; elimizde tedavinizi sağlayacağımız birçok ilacımız var.

Koku kaybım geçmeyecek mi diye korkmayın, ama tedavisiz kalmış koku problemlerinin, örneğin gaz kaçağı sızıntısını veya yangın dumanını farketmemek gibi, tehlikeli durumlara yol açabileceği aklınızda olsun. Bunlar olmasa bile nisan ayında Adana’da portakal çiçeklerinin o mükemmel kokusunu alamamak, ülkemizin birbirinden eşsiz o yemeklerin tadını ve kokusu alamamak ayrı bir kayıp olacaktır.

Hepinize daha sağlıklı ve daha mutlu bir gün diliyorum.

Bize Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.