Blog

Yaz ayları geldi, kulağınıza iyi bakın !!!

  • Anasayfa
  • -
  • Blog
  • -
  • Yaz ayları geldi, kulağınıza iyi bakın !!!

Öğrencilerimiz sınavlarına girdi ve okullarımız kapandı. Hepimiz için olmasa da tatil başladı. Önümüzde de kurban bayramı var üstelik. Ülkemizin güney ve batı kesimlerinin o güzel sahilleri dolacak ve sıcaktan bir nebze olsun denize ya da havuza girerek rahatlamaya çalışacağız.

Ancak yaz ayları ile birlikte kulak problemleri artıyor. Bunlardan ilki dış kulak yolunda biriken buşon adını verdiğimiz kulak kirlerinin su ile teması sonrası şişip kulağı tamamen tıkaması. 2.  bir neden ise yüzücü kulağı olarak da bilinen; dış kulak yolunun enfeksiyonuna bağlı kulağın şişip ağrı ile birlikte tıkanıklık görülmesi. Şimdi bu konu ile ilgili bize en sık gelen soruları yanıtlayalım. 

Kulak kiri neden oluşur ?

Kulak kepçemiz ile birlikte kulak zarına kadar olan kanala dış kulak yolu adını veririz. Bu kanalın dışa bakan kısmı cilt ile devam eder. Yağ ve kıl folikülleri cilt yapısının içinde mevcuttur. Nasıl cildimiz yağlanıyorsa dış kulak yolu girişi de yağlanır ve salgı üretir. Eğer dış kulak yolunuz anatomik açıdan darsa, işitme cihazı kullanılıyorsa, kulak pamuğu ile içe doğru itme yapılıyorsa veya bunların hiçbiri olmasa da cildiniz çok yağlıysa kulakta kiri oluşabilir. Bazen hastalarım kir temizliği sonrası birazcık utanıyor. Dikkat ederseniz yukarıdaki nedenler arasında sizin temizliğinize dikkat etmediğiniz gibi bir başlık yok. Lütfen rahat olunuz, konunun genel temizlik ile ilgisi yok.

Kulak kiri kulak çöpü ile temizlenir mi?

Yağlı bir cildiniz varsa dış kulak yolu deliğinizi dairesel şekilde ve kibarca pamuk veya çöp ile temizleyebilirsiniz. Ancak kulak çöpünü, içeri itme şeklinde kullanırsanız buşon oluşumuna neden olabilirsiniz. Eğer deniz veya havuz sonrası tıkanıklığınız olduysa kendiniz veya yakınınız kulağınızı pek oymadan KBB hekimine muayene olmanızı tavsiye ederim.

Dış kulak yolu iltihabı (Yüzücü kulağı) nedir ?

Dış kulak yolu kanalındaki cildin iltihaplanıp şişme yapmasını eksternal otit veya yüzücü kulağı olarak tarif ederiz. Yüzücü kulağı dememizin nedeni görmüş olduğumuz çoğu hastanın havuzda yüzdükten sonra bu problemin görülüyor olmasıdır. Öle ki dış kulak yolu girişi şişliğe bağlı tamamiyle kapanabilir. Çok ciddi ağrı nedeniyle hastalarımızın günlük yaşam kalitesi oldukça düşer. Böyle bir durumda az önce söylediğimiz gibi kulağınızı kendiniz veya yakınınız herhangi bir cisimle açmaya çalışmasın, daha kötü yapma ihtimaliniz var.

Kulağa su kaçması zararlı mı ?

Kulağınıza su kaçtı ise; dış kulak yolunun kıvrımlı yapısı nedeniyle su hemen çıkmayabilir. Hafif bir boynu yana silkme hareketi ile suyu çıkarabilirsiniz. Normal bir kulakta (örneğin kulak zarında deliğiniz yksa), su kaçması sorun oluşturmayacaktır ancak bu durumun sürekli tekrarlanması veya yabancı bir cisimle kulağı tahriş etmeniz dış kulak yolu iltihabına hatta kulak zarınızda deliğe neden olabilir. Bu nedenle yüzme öncesi kulağa tıkaç yerleştirilmesi yararınıza olabilir.

Kulak kiri nasıl temizlenir ?

Yukarıdaki birçok sebep sonrası kulağınızda kir nedeniyle tıkanıklık olduysa; aspiratör veya küret yardımı ile KBB hekimi kulağınızı temizler. Kirdeki sertlik ve işlem sırasında ağrı olması durumunda hekiminiz yumuşatıcı damlalar kullanmanızı isteyebilir. Önemli olan nokta ise uygun olmayan metodlarla hekim bilgisi dışında kulağınızı açmaya çalışmayın.

Hepinize daha sağlıklı ve daha mutlu bir yaz diliyorum.

Bize Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.