Blog

Burundan Nefes Almak…

Dünyanın en güzel şeylerinden bir tanesi, burundan şöyle derin bir soluk almaktır. Enfes bir çiçeğin kokusunu alabilmenin bize verdiği hazzı düşünsenize…  Ya da annenizin size özel yaptığı tarifsiz sevgiyle hazırlanan bir yemeğin kokusunu… Tersine kötü kokulu bir ortamda bulunmamız gerektiğinin ilk uyarıcısı da yine burnumuz.

Bunun için doğru soluk alıp vermek; vücudumuz için tahmin ettiğimizden çok daha önemli. Doğru soluk almanın ilk ve en önemli yolu burundan geçiyor. Burun girişinde bulunan kıllar ve normalde hissetmediğimiz akıntılar; zararlı partiküller ve mikrobik etkenlere karşı ilk koruyucu bariyerimiz. Ayrıca solunan hava; burun sayesinde ısıtılıp nemlendiriliyor, bu şekilde savunma sistemimiz güçlendiriliyor. Burun boşluğuna açılan ve içleri havayla dolu olan sinüsler; havayı içerisinde döndürerek nitrik oksit adı verilen ve mikrobik etkenleri yok eden bir bileşik üretiyor. Ayrıca nitrik oksit; kan damarları gevşeterek daha fazla oksijen almamızı sağlıyor. Burundan alınan nefes sayasinde daha güçlü bir nefes alabiliyoruz. İsterseniz şu an deneyin, ağızdan nefes almaya oranla; burundan aldığınız nefes ile ciğerlerinizi daha fazla doldurabileceksiniz. Bu durum akciğer ve kalbinizin iyi çalışmasını da sağlayacak. Bir sır daha… Yapılan çalışmalar, burundan nefes almanın hafızayı ve öğrenme yetisini güçlendirdiğini gösteriyor.

Üzücü olan ise, çocukların ve erişkinlerinin yarıdan fazlası ağızdan soluk alıp veriyor.

Peki doğru soluk nasıl alıp vereceğiz? Dakikada yaklaşık altı-yedi kez doğru soluk alıp vermek, vücudumuz üzerinde rahatlatıcı bir etki yaratıyor. Doğru nefes alıp vermek ile, kan damarlarının genişliyor ve kalp atış hızının azalmasına olanak tanınmış oluyor. Uzun süreli derin bir soluk alıp vermeye odaklanmak da, dinlenme ve sindirme tepkisinden sorumlu olan vagus sinirinin tetiklenmesini sağlıyor, ayrıca kişiyi iyice yatıştırıp sağlıklı bir uyku geçirmesini sağlıyor. Hızı ne olursa olsun, doğru soluk alıp vermenin en iyi yolu burundan soluk almaktan geçiyor. Bunun için bir melodi mırıldanmayı bile deneyebilirsiniz. Mırıldanma sırasında sinüslere yoğun bir hava akışı oluyor ve nitrik oksit üretimi 15 katına çıkıyor. Bu da, bağışıklık sistemi, kalp ve damarları olumlu yönde etkiliyor.

Bu yüzden; uzun süreli burun tıkanıklığına neden olan herhangi bir hastalığınız var ise vakit kaybetmeden, bu durum, gerek ilaç tedavisi gerek cerrahi yöntemlerle çözülmesi gerekiyor.

Hepinize daha sağlıklı ve daha mutlu bir gün diliyorum

Bize Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.