Blog

Geniz eti ameliyatsız küçülür mü?

  • Anasayfa
  • -
  • Blog
  • -
  • Geniz eti ameliyatsız küçülür mü?

Çocukluk çağında sık gördüğümüz  problemlerden bir tanesi, geniz eti hastalıkları. Enfeksiyon kaynağı oluşturup sürekli akan bir burun yapmasının yanı sıra hacim etkisi ile burun tıkanıklıklarına ve uyku problemlerine neden olabilmektedir.  Bu yazıda geniz eti ile ilgili sorulan 2 soruya yanıt verelim.

GENİZ ETİ AMELİYATSIZ KÜÇÜLÜR MÜ?

Her çocukta geniz eti mevcuttur. Geniz eti, 1 yaşına doğru, mikrobik ajanlar ile karşılaşmaya başladıktan sonra büyümeye ve enfeksiyon kaynağı olmaya başlar. Yani, 1 yaşından önce geniz eti ameliyatı hemen hemen hiç yapılmaz.  Maksimum büyüklüğüne  4-5 yaş aralığında ulaşır. 7 yaşından sonra da kaybolmaya başlar.  
Şikayete neden olan geniz eti için , özellikle alerjik yapıya sahip çocuklarda ilaç tedavisi ile geniz eti küçülüp geniz etinin enfeksiyon kaynağı olması engellenebilir.

 NE ZAMAN GENİZ ETİ AMELİYATI YAPILIR?

 Geniz eti ameliyatı 1 yaşında yapılabildiği gibi ilerleyen yaşlarda da cerrahi müdahale yapılabilir. Hastamızın şikayetleri, geniz eti büyüklüğünün  derecesi, ilaç tedavisine yanıt alınıp alınmadığı, geniz etine bağlı sinüs ve kulak gibi bölgelerde enfeksiyon ve işitme kaybı olup olmadığı, uyku probleminin derecesi  gibi  parametreler ile ameliyat kararı veririz . Bu noktada ameliyat için en uygun zamanı hekiminiz  belirleyecektir. Anne ve babalar; takibi yapılmayan  ve ilerleyen yaşta hala büyük kalmış veya enfeksiyona yol açan geniz etinin; bilişsel gelişimin yanında yüz kemiklerinin gelişimini de engellediğini, kalıcı kalp, akciğer ve kulak problemlerine neden olabileceğini bilmeleri gerekmektedir.

Bize Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.