Yeni tanıştığımız kişinin ilk gözlerine bakar ve iletişim kurarız. Ancak bu iletişimi engelleyen bir burna sahip olmak hem estetik hem de psikolojik açıdan bizi etkiler. Aşağıda bize sık sorulan cevaplarını bulabilir, konu ile ilgili blog yazılarımızı takip edebilirsiniz.

Burun estetiği (Rinoplasti) nedir?

Burun estetiği ameliyatı; burun şeklinin, kemik ve kıkırdak yapılarda değişiklikler yapılarak yeniden oluşturulduğu bir operasyonudur. Yüze ve diğer bölgelere yönelik estetik prosedürler içerisinde burun estetiği, en fazla yapılan operasyondur.

Dr.Murat Kıcalı, sadece burun dış kısmına yönelik değişiklikleri tanımlanan ‘Rinoplasti’ den ziyade ‘Septorinoplasti’ olarak adlandırılan ve burnun iç kısmında, nefes problemine neden olan eğrilik ve şişliklerin de düzeltiği operasyonu uygular.

Burun estetiği neden yapılır?

Burun estetiği, fonksiyonel ya da estetik nedenler ile gerçekleştirilir. Burun estetiğinin yapılma nedenlerinden ilki burunda bulunan doğumsal veya sonradan gelişmiş bir şekil bozukluğu nedeniyle nefes alıp vermeye ilişkin problemlerin görülmesidir. Solunum sorunlarına neden olan şekil bozukluğu gözle görülebilir bir bozukluk olabileceği gibi, burnun iç kısmında yer alan ve dışarıdan fark edilemeyecek bir bozukluk da olabilir. İkinci neden ise kişinin burnunun görünümünden rahatsız olması ve daha farklı görünen bir buruna sahip olmak istemesidir.

Burnun kemik kısmında bir eğrilik veya çıkıklığın olması, kıkırdak yapısında gözlenen şekil bozuklukları, burnun aşırı büyük olması, burun yapısında asimetriklik olması gibi durumlar, burun estetiği ameliyatını gerektiren nedenler arasında yer alır. Estetik amaçlarla yapılan operasyonlarda tamamen kişisel tercihler rol oynar.

Burun ameliyatı öncesinde hangi aşamalar vardır, nelere dikkat edilmelidir?

Burun estetiği ameliyatlarında operasyonun kendisi kadar ameliyat öncesi görüşmeler önemlidir. Burada; hastanın ameliyat ile beklentisi ve hekimin burun ile ilgili tespit ettiği sorunlar görüşülür. Karşılıklı fikir alışverişleri ile beklenti ve olası sonuçlar ortaya konulur.

Hekiminiz Dr. Murat Kıcalı, opere edilecek hastanın tıbbi geçmişini, rahatsızlıklarını ve kullandığı ilaçları değerlendirir. Çünkü aşırı kanamaya neden olabilecek hastalıklar varlığında estetik amaçlı burun ameliyatının yapılması uygun olmayabilir.

Tıbbi öykü alımı sonrasında hekiminiz Dr. Murat Kıcalı tarafından gerçekleştirilen fizik muayenede hastanın burun derisi, iç ve dış yapıları incelenir ve yapılacak değişiklikler planlanır. Ayrıca hastanın ameliyat için uygunluğuna karar vermek adına çeşitli kan tahlilleri ve filmler yapılır.

Ameliyat olması planlanan hastaların burun fotoğrafları çekilir. Bu fotoğraflar hem ameliyat sonrası beklentilerin aydınlatılmasında hem de hekime operasyon sırasında yol göstermede etkilidir. Hastaların dikkat etmesi gereken bir diğer husus da aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların ameliyattan 2 hafta öncesi ve sonrasında kullanılmamasıdır. Bu ilaçlar pıhtılaşma işlevlerini olumsuz yönde etkileyerek ameliyat sırası ve sonrası kanamayı arttırabilir. Ayrıca sigara, yara yeri iyileşmesini bozduğu için ameliyat öncesi ve sonrası dönemde, kullanımının sonlandırılması önerilir.

Burun estetiği nasıl yapılır?

Burun estetiği ameliyatı çoğunlukla genel anestezi altında yapılır. Burun deliklerinin küçültülmesi veya benzeri küçük dokunuşlarda lokal anestezi altında da işlemler yapılabilir. Ameliyat ortalama olarak 2-3 saat sürer, sonrasında yapılan tedavi ve müşahede sürelesinden sonra aynı gün taburculuk işlemleri yapılır. Ancak ameliyat sonrası baş dönmesi, bulantı, beslenme probleri gibi narkoz etkisine bağlı olan şikayetlerin devamı halinde 1 gece hastanede kontrol amaçlı kalınır.

Ameliyat 2 farklı teknik ile yapılır. Açık teknik septorinoplasti işleminde; burun deliklerinin orta kısmında bulunan kolimella adı verilen bölgeden kesi yapılır. Bu kesi uzun dönemde duruş pozisyonuna bağlı olarak kimse tarafından görülmez. Bu teknik genellikle, burundaki sorunları fazla olan hastalarda, daha önce ameliyat olmuş hastaların düzeltme operasyonunda veya ultrasonik burun estetiği yapılacak hastalarda kullanılır. Diğer yöntem kapalı teknik septorinoplastidir. Bu teknikte burun ucu-içinden yapılan kesilerle ameliyat yapılır. İlk burun ameliyatı olacak hastalarda, burun problemleri fazla olmayan hastalarda yapılması tercih edilir. Her iki tekniğin birbirine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Açık yöntemde burun görüşü daha fazla ve çoklu problemi olan burunların tedavisinde daha etkindir, ancak şişlik ve morluklar; işlem sırasında açılan alan boyutuna göre fazla olabilir. Kapalı yöntemde iyileşme daha hızlıdır, ancak çoklu problemi olan hastaların tedavisinde ve ultrasonik burun estetiği yapılacak hastalarda görüş problemine bağlı dezavantajlıdır. Uygulanacak teknik, her ne kadar ameliyat olacak kişilerin ilgisini çekse de, burada önemli olan ameliyatınızı yapacak olan hekim ve ameliyat edilecek burun yapısıdır. Örneğin iyileşme süresi açık ameliyatlarda kötüdür, ultrasonik burun estetiği için gerekli cihazlar kapalı yöntemde kullanılamaz gibi kesin ifadeler söylemek mümkün değildir. Hangi teknik tercih edilirse edilsin burun estetiğinde öncelikli hedef, burundaki solunum yolunun operasyon sonunda en iyi şekilde çalışabilir hale getirilmesi ve estetik açıdan güzel görünen bir burun yapısının elde edilebilmesidir.

Burun estetiği sonrası ne zaman iyileşirim?

Her kişinin burun yapısı farklı olduğundan iyileşme süreçleri de farklılık gösterebilir. Bu ameliyattan sonra aynı gün taburcu olabilir, burun sırtınızda bulunan alçı alındıktan sonra 1. hafta işinize başlayabilirsiniz. Ameliyattan sonra oluşabilen şişlik ve morluklar 3. günden sonra giderek azalmaya başlar. Beklenen sonucun elde edilmesi; cilt kalınlık durumunuza,operasyon sırasında uygulunan prosedürler ve burnunuzdaki problemlerin seviyesine göre 6 ila 12 ay arasında sürebilir. Ameliyat sonrası önerilerimize dikkat edip uymanız bu süreci kısaltabilir.

Kaç yaşından sonra burun estetiği yapılabilir?

Rinoplasti ameliyatında fonksiyonel sebepler olmadan sadece kozmetik kaygı söz konusu ise kişinin burun kıkırdağı gelişimini tamamlayana kadar beklenmesi önerilir. Kız çocuklarında bu gelişim için sınır yaş 16, erkek çocuklarda 17’dir.

Ameliyatsız burun estetiği nedir?

Burundaki şekil bozukluğunun çok ciddi boyutta olmadığı durumlarda ip, botoks ve dolgu uygulamaları ile burun şekil bozukluklarının kamufle edildiği işlemlere ameliyatsız burun estetiği ismi verilir. Bu işlemlerden fayda görecek hasta sayısı az olduğundan, uygulama öncesi doğru hasta seçimi ve hasta isteklerinin görüşülmesi oldukça önemlidir. Örneğin dolgu uygulamaları ile burun sırtındaki kemer problemi kamufle edilerek yok edilmekte ancak dolgu maddesinin kendisine bağlı burun büyümekte ve uzamaktadır. Daha hacimli bir burun istemeyen hastaya dolgu uygulaması yapılması önerilmezken, bu durumu kabul edip kemer probleminin çözümünü isteyen uygun burun yapısına sahip hastaya da rahatlıkla dolgu uygulanabilmektedir. Burun ucu düşüklüğü, konuşma sırasında burun ucu kaslarının oynaması gibi durumlarda da botoks ve ip uygulamaları kullanılabilmektedir.

Burun estetiği kimlere yapılamaz?

Burun estetiği ameliyatı için, operasyonu engelleyen 2 temel sağlık problemi mevcuttur.

Beden Dismorfik Bozukluğu

Beden dismorfik bozukluğu bir psikiyatrik rahatsızlık olup kişinin görüntüsü ile ilgili aşırı önyargılı olması halidir. Bu aşırı düzeydeki ön yargı kaynaklı olarak kişi dışarıdan fark edilmesi çok zor küçük kusurların bile etkisinde kalarak sosyalleşme problemleri, düşük yaşam kalitesi, depresyon ve intihara meyil gibi sosyolojik ve psikiyatrik durumların oluşmasını tetikleyebilir. Burun estetiği yapacak hekimlerin operasyon sonrası sonuçlardan memnun olması imkansız bu hastaları tanıması ve gerekli psikiyatrik değerlendirmenin gerçekleştirilmesine aracılık etmeleri uygundur.

Kanama Bozuklukları

Kanın pıhtılaşmasının olumsuz yönde etkilendiği kişilerde burun estetiği ameliyatı sonrası çeşitli istenmeyen durumlar oluşabileceği için dikkatli olunmalıdır. Bu durumun önüne geçmek amacıyla operasyon öncesi hasta ile görüşme sırasında herhangi bir aşırı kanama veya morluk oluşumu ya da pıhtı oluşumuna etkili takviye ürün ve vitaminlerin kullanımı sorgulanması gereklidir. Kanama bozukluğu olan kişilerde burun kanaması aşırı düzeyde olabilir ve endoskopik ya da anjiografik yöntemler ile kanayan damara müdahale edilmesi gerekli olabilir.

Genel bir yaklaşım olarak daha önce rinoplasti ameliyatı geçirmiş ve sonuçlarından memnun kalmamış kişilerde yeni bir değerlendirme yapmadan önce en az 1 yıl beklenmelidir. Bu süre zarfı sonunda önceki operasyonun kesin sonuçları değerlendirilir ve gerekli durumlarda ikinci bir düzeltme ameliyatına başvurulabilir. 1 seneden önce 2. bir burun ameliyatı yapılması önerilmez.