Blog

Burun Estetiği ile Burun Perdesi Eğriliği Ameliyatının Farkı Nedir ?

  • Anasayfa
  • -
  • Blog
  • -
  • Burun Estetiği ile Burun Perdesi Eğriliği Ameliyatının Farkı Nedir ?

Burun ameliyatı denildiğinde bir çok farklı cerrahi işlem,  bu kategoride değerlendirilebiliyor.

Her insanda bulunan burun eti şişliğinden (konka hipertrofisi ) tutun , burun dışı veya içindeki kanserlere kadar, ilgilenilen parçamız burun olduğu için, aynı ameliyat olarak nitelendirilebilir. Bu durum, sık uyguladığımız, burun perdesi ameliyatı (septoplasti)  ile estetik burun ameliyatı (rinoplasti)  arasında  anlam kargaşasına neden olabilmektedir. Hadi biraz inceleyelim.

Septum dediğimiz burun ortasındaki perde, kıkırdak ve kemikten oluşan, burun pasajını ikiye bölen bir yapıdır. Çoğunlukla geçirilmiş travmalara bağlı bu yapıda, eğrilikler olabilmektedir. Bu ise, burun tıkanıklığı, burun kanaması, burunda kabuklanma, tekrarlayan sinüzit ataklarına yol açabilmektedir. Ayrıca, bir tarafa olan eğriliklerde,  karşı tarafta bulunan burun etimiz de büyüme yapabilmektedir.

Rinoplasti ameliyatında,  asıl olarak burun dış kısmına yönelik işlem yapılmaktadır. Burun sırtındaki kemer, burun ucu büyüklükleri, hedefe yönelik cerrahide ilk sırada yer alsa da burun  iç kısmında bulunan perde, etler veya sinüslerde problem var ise, aynı ameliyatta bunlara yönelik de cerrahi işlem uygulanmaktadır.  Ayrıca, burun perdesindeki eğri kıkırdaklar düzeltilip inceltililerek, burun dış yapısında kullanılabilmektedir.

Hastalarımızın estetik bir kaygısı yok ise septoplasti ameliyatı rahatlıkla uygulanabilmektedir. Hatta KBB hekimleri arasında en çok uygulanan cerrahi işlemlerden bir tanesidir. Ancak hastanın estetik kaygısı var ise, öncelikle septoplasti ameliyatı olup, daha sonra 2. bir ameliyat ile rinoplasti işleminin yapılması önerilmemektedir.

Septoplasti ameliyatında, burun içindeki eğri kıkırdaklar düzeltilip yerine konduğu durumlar olsa da, genel anlamda kısmen çıkartılmaktadır. Bu durum, ayrı olarak yapılan estetik işlemde kıkırdak eksikliğine bağlı dezavantaj oluşturabilmektedir. Cerrahi olarak doğal anatomisi değişmiş burun perdesine, 2. Bir müdahale yapılması, burun perdesinde delik kalması gibi riskleri arttırırken, kıkırdak eksikliğine bağlı da, estetik işlem sırasında kullanılmak üzere hastanın kulak veya kaburgasından alınacak ek kıkırdaklara ihtiyaç duyulabilmekte, 2. Cerrahi işlemin genişliği artmaktadır.

Bu nedenle, sadece burun perdesi ameliyatı yapacağım hastalarım ile, estetik bir kaygısı olup olmadığını, ameliyat öncesi muhakkak konuşuyoruz. Eğer estetik kaygı da var ise septoplasti ameliyatının tek başına değil, rinoplasti ameliyatı ile birlikte yapılmasının  daha iyi bir seçenek olabileceğini hastalarımıza sunuyoruz.

 

Bize Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.