Blog

Çok fazla kulaklık kullanır mısınız?

  • Anasayfa
  • -
  • Blog
  • -
  • Çok fazla kulaklık kullanır mısınız?

 

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatımıza giren yeni cihazlardan biri de kulaklıklar. Akıllı telefonların vazgeçilmez bir aksesuarı haline gelen kulaklıkların bir takım olumsuz etkileri malesef var. Hadi biraz inceleyelim.

 

İŞİTME KAYBI YAPABİLİR.

Dışarıda bulunan sesler, şiddeti giderek azalarak kulağımıza gelir. Kulağımızda bulunan kulak zarı, kemikçik zincir ve minik kaslar ile ses şiddeti artırılabilir veya azaltılabilir.  Kulak deliğimizi tamamiyle kapatan kulaklık ile ses şiddetinin azaltılmasını sağlayan bu koyurucu sistem etkin çalışmayabilir ve yüksek şiddette sese maruziyet ani işitme kaybına sebep olabilir. Çok yüksek olmayan (70 db ve altı) sese dahi  uzun süre maruz kalmak,  kulaklık ile ses şiddeti artacağından kalıcı işitme kayıplarına sebep olabilir.

ENFEKSİYON RİSKİ 

Dış kulak yolu cildimizde salgı üreten bezlerimiz vardır. Bu salgılar sayesinde kulağımız enfeksiyonlara karşı korunur. Uzun süre kulaklık kullanımıyla dış kulağımız, kulaklığın hacim etkisine bağlı iyi havalanamaz, kulağımızdaki salgılar içeri itilebilir, mantar ve bakteri gibi mikropların hastalık yapma ihtimali artar.

BLUETOOTH ile ÇALIŞAN KULAKLIKLAR ZARARLI MI?

Bluetooth bir tür radyo dalgasıdır. Bluetooth ile oluşan manyetik etkinin beyin dokusuna zarar verip vermediği hala tartışmalıdır, ancak herhangi bir hastalığa neden olduğu bildirilmemiştir. Şu akılda tutulmalıdır ki, işitme sistemimize, sesin doğal yolları kullanarak dış ortamdan gelmesi en sağlıklı olan ve tercih edilmesi gerekendir.

KULLANANLAR İÇİN ÖNERİLER

Elbette teknolojinin verdiği avantajları kullanıyoruz ve bir süre sonra bunlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oluyor. Kulaklıklar da sizin için böyleyse aşağıdakilere dikkat etmek iyi bir seçenek olabilir.

– Kulak deliğimizi tam kapatmayan, dış ses ortamını da iletebilen bir kulaklık kullanabiliriz.

– Kulaklığımızın çıkarabileceği maksimum ses seviyesini 70 db olarak sınırlandırabiliriz.

-10 dakikada bir kulaklığımızı kulağımızdan çıkarabilir, takmadan önce kulağımızın nemli olmamasına özen gösterebiliriz.

 

 

Bize Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.